tag:blogger.com,1999:blog-8217558261945911966.post2327511054402661429..comments2022-03-25T08:37:35.820+01:00Comments on Miss Messy Ewa: Moja ulubiona witamina!Ewa Wyszyńska - strona autorskahttp://www.blogger.com/profile/16475781078780609661noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-8217558261945911966.post-71016088368328416282017-02-06T17:38:53.956+01:002017-02-06T17:38:53.956+01:00Ilość naturalnie wytwarzanej wit. D przy udziale p...Ilość naturalnie wytwarzanej wit. D przy udziale promieni słonecznych jest proporcjonalna do powierzchni ciała poddanej ich działaniu oraz natężenia światła, więc niestety mimo zdarzających się dni słonecznych w okresie jesienno-zimowo-wiosennym najprawdopodobniej organizm nie będzie w stanie samodzielnie zaspokoić swoich potrzeb w zakresie związków produkowanych pod wpływem światła słonecznego.<br />Popularne są twierdzenia, że ze względu na bardzo ważne funkcje wit. D w naszym klimacie powinno się zwracać szczególną uwagę na dostarczanie jej z pożywieniem.<br />Jeżeli nie chcemy kupować suplementów to łatwo dostępnymi i stosunkowo bogatymi źródłami wit. D są np. śledzie (najlepiej w oleju), sardynki, tran, wątróbki zwierzęce, żółtka jaj ...<br />Należy pamiętać, że przyswajaniu wit. D sprzyjają przede wszystkim: wit. K2(MK-7), A, C i E, wapń, fosfor, WNKT.<br />Natomiast wchłanianie jej, oprócz chorób upośledzających wchłanianie tłuszczów, bardzo poważnie zaburzają: alkohol, kortykosteroidy, dieta niskotłuszczowa oraz przetworzone jedzenie m.in. napoje typu cola, które upośledzają wchłanianie wielu niezbędnych substancji spożywczych!<br />Osoby decydujące się na suplementacje powinny jednak pamiętać, że ze względu na rozpuszczalność w tłuszczach nasz organizm gromadzi nadmiar wit. D w tkance tłuszczowej i przy systematycznym przekraczaniu norm spożycie możemy doprowadzić do jej toksycznego stężenia w organizmie ... osobiści uważam, że suplementacja - tak, ale niekoniecznie mega dawkami i nie w sposób ciągły ... po prostu z wyczuciem:)Maryjannoreply@blogger.com